Nadeszła pora na coś smacznego! W dzisiejszym poście zaprezentuje wam przepis na jaglane muffiny z dodatkami. Idealne na ostrzejszą przekąskę czy obiadek. Na dodatek wyglądają przeuroczo w foremkach! Przepis znalazłam w jakiejś starej gazetce z zeszłego lata i pozmieniałam troszkę składniki.
Przygotowanie zajmuje ok.50 min, a jedna porcja liczy 160 kcal.
Co potrzebujemy?
* 20 dag kaszy jaglanej
* 3 jajka
* czerwona cebula (ja użyłam zwykłej)
* 2 łyżki bazylii
* 2 łyżki oliwy
* czerwona papryka lub 2 małe ostre papryczki (wersja ostrzejsza)
* sól
1 - Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, cebule siekamy, papryczkę też siekamy, wcześniej usunąwszy pestki.
2 - Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną cebulkę, dodajemy papryczkę i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu.
3 - Kiedy kasza będzie gotowa, dzielimy ją na połowę. Jedną część miksujemy z jajkami, a drugą w tym czasie rozgniatamy z bazylią. Potem obie kasze łączymy, mieszając z cebulą i papryczką, doprawiamy solą.
4 - Foremki natłuszczamy pozostałą oliwą i napełniamy gotową masa. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy ok.30 minut. Muffiny smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.
Posiłek gotowy!
Polecam również spróbować z dodatkiem czegoś miesnego (np. kurczak, kiełbaska). Na pewno będzie jeszcze lepsze!
Pozdrawiam rainbowbubble
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz